BENVINGUDA

dissabte, 15 de gener del 2011

30 de GENER dia de la PAU

El dia 30 de gener es commemora la mort del líder nacional i espiritual de l'Índia, el Mahatma Gandhi, el 30 de Gener de 1948, assassinat a tirs per un fanàtic hinduista. Celebrem en este dia el Dia Escolar de la No-violencia i la Paz (DENIP). Este dia va ser fundat en 1964 per l'Inspector d'Ensenyança Bàsica Lorenzo Vidal.

Mohandas Karamchand Gandhi va nàixer el 2 d'octubre de 1869 en Porbandar, Índia. Va estudiar dret a Londres i després es va instal·lar a Sud-àfrica per a treballar com a conseller jurídic d'una empresa índia. Va passar allí 21 anys i va lluitar allí contra la discriminació que eren objecte els indis.

En 1915 va tornar a l'Índia i va organitzar la resistència no violenta contra el colonialisme i la no cooperació amb l'administració anglesa. Va ser empresonat en nombroses ocasions". En 1937 era el líder d'un moviment independentista capaç de mobilitzar o detindre a milions d'indis. Va guanyar una credibilitat considerable gràcies a l'austeritat que practicava. Defenia l'amor com l'única relació vàlida entre els éssers humans, i la seua preocupació pels altres i el seu comportament humà; van fer que se li coneguera com a Mahatma, nom que li va donar el poeta Rabindranath Tagore i que significa 'gran anima'.
Els colonialistes britànics van imposar com a condició per a retirar les seues tropes, la divisió de l'Índia en dos estats, Índia i Pakistan, un hindú i un altre musulmà. Després de la independència en 1947 va haver-hi enfrontaments entre hindús i musulmans. Per mitjà d'una sèrie de vagues de fam va aconseguir portar  la pau a Calcuta i Nova Delhi.
Al gener de 1948, quan participava en una oració col·lectiva, va caure mort davall els tirs d'un fanàtic.

1 comentari: